Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Λειψανολατρεία....

Αλήθεια, θυμάστε την περίπτωση με το λείψανο του Βησσαρίωνα στη Μονή Αγάθωνος πριν μερικά χρόνια;
Δεν σας κάνει εντύπωση πως κανείς πλέον δεν θυμάται το "θαύμα"; Κανείς δεν τρέχει να προσκηνύσει το "άγιο λείψανο";
Αντί άλλης απαντήσεως παραθέτω ένα απόσπασμα από το προεπαναστατικό έργο (1806) η «Ελληνική Νομαρχία» Ανωνύμου του Έλληνος. Με την επισήμανση πως αν δεν είχαν βρεθεί κάποιοι (με προσωπικό κόστος) να ξεσκεπάσουν αμέσως την απάτη, σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα θα προσκυνούσε ακόμη κόκαλα και άμφια...
«Ω Πατριάρχα πρόσταξε να μείνουν τα λείψανα εις τας εκκλησίας και να μην καταστώνται είδος εμπορίου. Εμπόδισε τα θαύματα δια να εξαλείψεις τη δεισιδαιμονία. Μην στοχάζεσαι ότι θα φανείς ανεβλαβής εις τον Θεόν δια τούτο... Η κτήσις του παντός είναι αρκετή να αποδείξει την παντοδυναμίαν του Θεού, χωρίς να έχει χρείαν από τα ψευδολογήματα των καλογήρων.
Πόσον, τη αληθεία, η αμάθεια καταστένει τους ανθρώπους μωρούς! Οι καλόγηροι νομίζουν με τα θαύματα να κάμνουν τιμήν του Θεού και δεν βλέπουν την άκραν ατιμίαν όπου κάμνουσιν και εις τον εαυτόν τους και εις την θρησκείαν. Θαύμα ονομάζουσιν όταν φαίνεται να γίνεται εν πράγμα όπου κατά φυσικόν τρόπον δεν μπορούσε να γίνει.
Λοιπόν, αν αυτό γίνει είναι φανερόν ότι ο Θεός ξεκάμνει ότι έκαμεν και το κάμνει διαφορετικόν.
Ίσως ο αναγνώστης, αν είναι κανένας καλόγηρος όπου έχει καμμιάν οκά κόκκαλα, με αναθεματίσει ότι τάχα δεν πιστεύω εις την παντοδυναμίαν του Θεού. Αλλά ο καρδιογνώστης Θεός γνωρίζει καλότατα ποιος από τους δυο μας πιστεύει καλλίτερα, αυτός όπου απατά τον κόσμο ή εγώ όπου ξεσκεπάζω το ψεύδος».

7 σχόλια:

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Toυ Κοραϊσμού το όργιο. Άρα εσύ δεν επιτελείς λειψανολατρία κατά κάποιον τρόπο;

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Φανατικό αντιδιαφωτιστή σε βρίσκω πάτερ μου...

Jason είπε...

Στο Άγιον Όρος, κάθε μοναστήρι έχει κι από ένα κομμάτι του Ανδρέα του Πρωτόκλητου.
Δάχτυλο, μύτη, κλπ..
Τον έχουν μοιράσει για να έχουν όλοι κι από λίγο θαύμα, και καμαρώνουν...

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Δεν ξέρω αν είμαι αντιδιαφωτιστής. Όλο αυτό το "σου ανοίγω τα μάτια", ο κηρυγματισμός και η ισοπέδωση μόνο και μόνο επειδή μένω στο Παρίσι και συ Γραικέ στην Οθωμανία δεν μ αρεσε ποτε.
Αλλα εγω δεν τα πάω καλά με κανέναν καθοδηγητή. Αφού τώρα τελευταία αρχίζω και μετριάζω τα κηρύγματα για να μην εκβιάζω την ψυχή κανενός.

Αλλο τιμή στα λείψανα και άλλο λειψανοκαπηλία, η οποία εδώ που τα λέμε άνθησε και στην καθ ημάς.Η τιμή στα λείψανα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πώς η ύλη δεν είναι βδελυρή και μάλιστα μεθεκτή της χάρης. Και αυτό έχει τις διασαφήνηση του την Ζ΄οικυμενική και τις ρίζες του στον όρο της Χαλκηδόνας.

Ο διαφωτισμός είναι ένας συντηρητισμός από την ανάποδη. Σου λέει ελευθερία στο πνεύμα, αλλά μέχρι εκεί που φτάνει εκείνο. Όσο για την σάρκα; Σε ξεσηκώνει να την λευτερώσεις για να την αναλώσεις μετά με ελεύθερη συνείδηση σε κάθε τριβή και διάθεση.

ΔΙ΄ΕΥΧΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ είπε...

ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΥΤΕ ΣΕ ΑΓΙΟΥΣ ΟΥΤΕ ΣΕ ΘΑΥΜΑΤΑ.
ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΑΔΙΚΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ.

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Είμαι "εκτός έδρας" και, δυστυχώς, δεν μου είναι ιδιαίτερα εύκολο ούτε μακροσκελείς απαντήσεις να δώσω, ούτε τα ιστολόγιά σας να επισκευτώ. Θα το κάνω μόλις επιστρέψω στη βάση μου...

Π. Παντελεήμωνα, ας ξεφύγουμε απ' την (εξαντλημένη εδώ και δεκαετίες) διαμάχη διαφωτιστών-αντιδιαφωτιστών.
Η λειψανολατρεία και το λειψανοεμπόριο υπήρξε, δυστυχώς, μια απ' τις πολλές πληγές της θρησκεία μας.
Η περίπτωση του Βησσαρίωνα θα έπρεπε να σας προβληματίσει περισσότερο νομίζω...
Ένα "θαύμα" που κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτο, κι αφού, βεβαίως-βεβαίως, τα παγκάρια της Μονής πρόφτασαν να γεμίσουν...
Ξέρετε, πάτερ, τι μου είμαι μία καλοπροαίρετη αλλά σκεπτόμενη κυρία τις μέρες εκείνες που το "άφθαρτο λείψανο" άρχισε να λειώνει και το επανενταφίασαν εσπευσμένα;
Μου είπε επί λέξει: "με αυτά που συνέβησαν στη Λαμία, άρχισα πλέον να αμφιβάλλω κι αν η εκκλησία λέει την αλήθεια και για τους άλλους αγίους! Πώς να αποκλείσω πλέον πως και όσα πιστεύαμε μέχρι τώρα για τον Άγιο Δημήτριο και Γεώργιο ήταν σκόπιμα κατασκευάσματα κάποιων κληρικών;"
Είδατε, πάτερ, που οδηγεί η λειψανολατρεία;

Jason, είναι τραγικό να διαπστ΄νεις πως υπάρχουν καμιά δεκαριά "κάρες" του Αγίου Νικολάου, πέντε-έξι μύτες της Αγίας Μαρίνα κλπ.
Κι απορώ: δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός άνθρωπος στην εκκλησία να βάλλει τέρμα σ' αυτό το αίσχος;

"Δι' ευχών", δύο πραγματάκια θέλω να τονίσω:
α) το ότι πιστεύουμε στο Θεό, δεν σημαίνει πως πρέπει να πιστεύουμε και σε κάθε γελοίο "ψευτο-θαύμα" μάς σερβίρουν κάποιοι θεομπάιχτες ρασοφόροι!
β) ο Μπερντιάεφ έλεγε πως "δεν πρέπει να οδηγεί το θαύμα στην πίστη αλλά η πίστη στο θαύμα"!
Όσοι αναζητούν εναγωνίως "ένα θαύμα" προκειμένου να πιστέψουν ή να στηρίξουν την πίστη τους είναι τουλάχιστον... ολιγόπιστοι!

Ασκαρδαμυκτί είπε...

Απλώς, προς ενημέρωσή σας, αναφέρω πως στο βασικό ιστολόγιό μου, το "Ασκαρδαμυκτί" ανεβάζω τούτη την περίοδο αναρτήσεις για το Άγιο Όρος και, στη συνέχεια, για τους Αγίους Τόπους.
Αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείτε να το επισκευτείτε.
Ευχαριστώ