Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Κι ο Χριστιανισμός ήταν κάτι σαν τον ... ΣΥΡΙΖΑ!

To 1997 εκδόθηκε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο με τίτλο "Η δίκη και ο θάνατος του Ιησού από την εβραϊκή σκοπιά".
Συγγραφέας του ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ και δικαστής Τσάιμ Κον.
Κατά τη γνώμη του αποκλειστικά υπεύθυνοι για την καταδίκη του Ιησού με την κατηγορία της εξέγερσης και της εσχάτης προδοσίας ήταν οι Ρωμαίοι.
Ο Ιησούς ήταν αγαπητός στο λαό, και οι θρησκευτικοί ηγέτες προσπάθησαν να τον σώσουν πείθοντάς τον να αποποιηθεί τον τίτλο του "Βασιλιά του Ισραήλ".
Καλώς ή κακώς, το Ισραήλ έναν βασιλιά είχε πλέον, τον Καίσαρα, κι όποιος αυτοαποκαλούνταν "Βασιλιάς" διέπραττε το αδίκημα της "εσχάτης προδοσίας" σύμφωνα με τη ρωμαϊκή νομοθεσία.
Την άποψη αυτή δεν πρέπει να σπεύσουμε να την απορρίψουμε.
Είναι γνωστό πως ο Ιησούς δεν απάντησε αρνητικά όταν ο Πιλάτος τον ρώτησε "αν είναι Βασιλιάς των Ιουδαίων".
Ουσιαστικά αυτοενοχοποιήθηκε στερώντας απ' τον Δικαστή του τη δυνατότητα να τον απαλλάξει, έστω "λόγω αμφιβολιών".
Οι Χριστιανοί των πρώτων αιώνων ήταν ένα απέραντο μωσαϊκό.
Στις τάξεις τους έβρισκες χιλιαστές, νεοπλατωνικούς, γνωστικούς, μανιχαίους, μοντανιστές, κοινωνικούς επαναστάτες, ακραίους αντιρωμαίους αλλά και φιλορωμαίους.
Στους τελευταίους ανήκαν εκείνοι που απέδιδαν την ευθύνη της σταύρωσης του Ιησού αποκλειστικά στους Ιουδαίους. 
Είχαν φτάσει μέχρι του σημείου ν' αγιοποιήσουν τον Πιλάτο, ισχυριζόμενοι πως στη συνέχεια του βίου του έγινε Χριστιανός και μαρτύρησε για την πίστη του.
Στη "φιλορωμαϊκή" χριστιανική πτέρυγα ανήκαν και οι συντάκτες της "Επιστολής", στην οποία ο Παύλος υποτίθεται πως προτρέπει τους πιστούς να δείχνουν υπακοή στους κυβερνήτες τους γιατί κάθε εξουσία προέρχεται απ' το Θεό.
Κι ενώ ο "Παύλος" υποδεικνύει την υπακοή στον Καίσαρα, ο ευαγγελιστής Ιωάννης με την "Αποκάλυψή" του ξεσηκώνει τους χριστιανούς σε πόλεμο μέχρις εσχάτων με το θηρίο-Νέρωνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: