Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Η Περσική Εκκλησία

Η ελληνο-ρωμαϊκή χριστιανική Εκκλησία όταν κατόρθωσε να γίνει "επίσημη" εκκλησία του κράτους έπεσε σταδιακά σε κατάσταση αδράνειας και ενδοσκόπησης.
Αντίθετα, οι Χριστιανικές Εκκλησίες της Ανατολής διατήρησαν τη ζωντάνια τους και δεν έπεσαν στην παγίδα της δογματικής μονολιθικότητας.
Εξαπλώθηκαν γρήγορα κατά μήκος των δρόμων των καραβανιών και των θαλάσσιων μεταφορών: Αραβία, βορειοανατολική Αφρική, κεντρική Ασία, Ινδίες, Σρι Λάνκα, Κίνα...
Η Εκκλησία της Περσίας άρχισε να εδραιώνεται τον 2ο αιώνα. Γνώρισε ιδιαίτερη ακμή απ' το 7ο ως τον 11ο αιώνα στέλνοντας ιεραποστόλους μέχρι τη Μαντζουρία και την Ινδονησία.
Η άνοδος του Ισλάμ, οι μογγολικές εισβολές του 13ου αιώνα και η ολοκληρωτική καταστροφή των περσικών πόλεων απ' τον Ταμερλάνο τον 15ο αιώνα περιόρισε τη δράση της.
Ιερό Βιβλίο της Περσικής Εκκλησίας ήταν το "Ευαγγέλιο του Τατιανού", γνωστού σε μας ως "Διατεσσάρων".
Ο Τατιανός ήταν Σύρος, μαθητής του Ρωμαίου φιλοσόφου και μάρτυρα Ιουστίνου. Σπούδασε στη Ρώμη γύρω στα 172 μ.Χ. 
Περίπου τότε έγραψε και το Ευαγγέλιό του, που ουσιαστικά είναι συνένωση σε μια συνεχή αφήγηση των 4 γνωστών Ευαγγελίων με βάση το Ευαγγέλιο του Μάρκου. Εξ ου και το όνομά του "Διατεσσάρων".
Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να απαλείψει, αλλά και να "αποκρύψει", τις πολλές και χτυπητές αντιφάσεις των Ευαγγελιστών.
Το "Διατεσσάρων" γράφτηκε αρχικά στα ελληνικά και μεταφράστηκε στα συριακά και ήταν περίπου μέχρι το 750 μ.Χ. το επίσημο Ευαγγέλιο της Συριακής-Ανατολικής Εκκλησίας εκτοπίζοντας τα 4 "κανονικά"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: