Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Πώς να μετατρέψετε ένα φίδι σε ... ραβδί!

Δεν πρόκειται ποτέ να λύσουμε τον "γρίφο-Ιησούs" αν προηγουμένως δεν κατανοήσουμε την ιουδαϊκή κοινωνία και παράδοση, της οποίας γέννημα-θρέμμα ήταν κι ο ιδρυτής της χριστιανικής θρησκείας.
Οι Ιουδαίοι είχαν ζυμωθεί με την ιδέα πως ο Θεός τούς μιλάει μέσω ενός ανθρώπου. Κι όταν λέμε "ανθρώπου" δεν εννοούμε ούτε βασιλιά ούτε αρχιερέα ούτε, φυσικά, ημίθεο!
Τόσο ο Μωυσής όσο κι ο Αβραάμ, παλιότερα, ήταν άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Έ, λοιπόν, τέτοιος θα ήταν κι ο αναμενόμενος μεσσίας-χριστός. Εκατό τοις εκατό άνθρωπος που θα γεννιόταν, σύμφωνα με την προφητεία, όχι από γριά και στείρα γυναίκα αλλά από έφηβη αναπαραγωγικής ηλικίας (κι όχι από "παρθένα" όπως λάθος το μετέφρασαν οι "εβδομήκοντα" αλεξανδρινοί φιλόλογοι!)...
Όταν οι βασιλιάδες, ο κλήρος κι ο λαός του Ισραήλ παραστρατούσε, κάποιος απλός άντρας ή γυναίκα αναλάμβανε να τους επαναφέρει στην τάξη εν ονόματι του Θεού. 
Είναι οι περιβόητοι nabi'im (nabi στον ενικό αριθμό) που πάλι οι εβδομήκοντα τους μετέφρασαν λάθος ως "προφήτες", ενώ στα εβραϊκά η λέξη σημαίνει "στόματα του Θεού". Βέβαια οι nabi'im έκαναν και προφητείες, αλλά η πρόβλεψη των μελλούμενων ήταν δευτερεύον χάρισμα...
Νabi μπορεί να είναι οποιοσδήποτε, κι όχι κατ' ανάγκη ιερωμένος. Από τον άξεστο χωρικό Ηλία τον Θεσβίτη, τη Δεββώρα μέχρι και ιερωμένους όπως ο Ιερεμίας κι ο Εζεκιήλ.
Το μεγάλο πρόβλημα με τους nabi'im ήταν να αποδείξουν πως ήταν αληθινά άνθρωποι και "στόματα" του Θεού. Το πιο σίγουρο σημάδι ήταν το "θαύμα".
Ο Μωυσής τράβηξε την προσοχή των συμπατριωτών του όταν μετέβαλλε το ραβδί του σε φίδι. Ακούγεται τρελό αλλά μπορεί και να μην είναι. Στην Ινδία οι γόητες φιδιών δίνουν ένα δυνατό χτύπημα στο πίσω μέρος του λαιμού της κόμπρας και το κακόμοιρο φιδάκι παθαίνει καταπληξία και γίνεται σκληρή και άκαμπτη σαν ραβδί!
Ο Μωυσής έκανε πολλά ακόμα κόλπα. Όπως, π.χ., βρήκε νερό στην έρημο! Σίγουρα οι συμπατριώτες του το θεώρησαν μέγα θαύμα. Μόνο που οι καημένοι αγνοούσαν τη μέθοδο της ραβδοσκόπησης, την οποία ο Μωυσής διδάχθηκε απ' τους Αιγύπτιους ιερείς!
Ένας nabi ήταν κι ο Ιησούς. Για τα θαύματα του οποίου θα μιλήσουμε αργότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: