Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Χριστιανισμός-Ορφισμός: ομοιότητες και διαφορές συνοπτικά (Α')

Όπως έχουμε ξαναπεί, ο Ορφισμός ήταν ένα ανανεωτικό θρησκευτικό κίνημα βγαλμένο απ' τα σπλάγχνα του Διονυσιασμού προκειμένου να μετριάσει τις ακρότητες του τελευταίου.
Κι έχουμε ήδη τονίσει πως ο Χριστιανισμός χρησιμοποίησε πολλά "δάνεια" του Ορφισμού, τον οποίο γνώρισε μάλλον έμμεσα μέσω του πυθαγορισμού και του πλατωνισμού.
Ενδεικτικά αναφέραμε κάποια κοινά σημεία: και τα δυο θρησκευτικά κινήματα, ορφισμός και χριστιανισμός, θεμελιώνονται σε μια αποκάλυψη, έχουν παρόμοια δόγματα, όπως του προπατορικού αμαρτήματος και της σωτηρίας, έχουν ιερά βιβλία, κοινότητες μυστών, ηθικό κώδικα και θεολογία, πιστεύουν στην αθανασία της ψυχής, στη μετά θάνατον ζωή, στη δικαίωση των αγαθών και στη σκληρή τιμωρία των αμαρτωλών. Και τονίζουν την αξία του ασκητικού βίου και την ανάγκη ένωσης με το θεϊκό στοιχείο...
Οι ορφικοί ήταν μονοθεϊστές, αλλά έκαναν πολλές υποχωρήσεις στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής τους, κάνοντας ανοίγματα στον πολυθεϊσμό, διδάσκοντας πως οι διάφοροι θεοί ήταν τρόποι εμφάνισης του Ενός.
Στις ίδιες υποχωρήσεις έπεσε κι ο Χριστιανισμός, αποδεχόμενος το τριαδολογικό δόγμα, εξιψώνοντας τη Μαριάμ-θεομήτορα και διολισθαίνοντας στη λατρεία χιλιάδων "αγίων" του...
(συνεχίζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια: