Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2016

Το μυστήριο του Ιησού (ΙΓ’ - Ήταν ένας αποτυχημένος επαναστάτης?)

Είπαμε τις προάλλες πως ο Ιωάννης Βαπτιστής εκτελέστηκε απ' τον Ηρώδη Αντύπα, γιο του Ηρώδη του Μέγα, τετράρχη Γαλιλαίας και Περαίας. 
Και πως οι περισσότεροι μαθητές του Ιωάννη στράφηκαν προς τον Ιησού που είχε υιοθετήσει τα δυο βασικά συνθήματα του Βαπτιστή, τη "μετάνοια" και την "εγγύτητα της Βασιλείας των Ουρανών".
Όμως ο Ιησούς αποδείχτηκε μετριοπαθέστερος του Ιωάννη, προφανώς για να μην έχει την ίδια τύχη μ' εκείνον. Γι' αυτό έστρεψε κυρίως την κριτική του προς το ιερατείο του Ναού, τους Γραμματείς και τους Φαρισαίους, αφήνοντας στο απυρόβλητο την πολιτική εξουσία και τους Ρωμαίους κατακτητές.
Όταν ο Ιησούς εξασφάλισε τροφή στους 5.000 άντρες στην έρημο, παραλίγο να χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. Ο πεινασμένος κι αγράμματος όχλος θέλησε να τον κάνει αμέσως Βασιλιά. 
Όμως ο Ιησούς έκανε μια διπλωματική κίνηση, καταφεύγοντας στους λόφους. Έτσι γλίτωσε από μεγάλους μπελάδες αλλά έχασε και μια μεγάλη ευκαιρία να ηγηθεί ενός ακόμα μαζικού επαναστατικού κινήματος.
Η απροθυμία του Ιησού να προχωρήσει σε ριζικές και αποφασιστικές κινήσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στην κοινωνία και στον κύκλο των μαθητών του. Δεν αποκλείεται μάλιστα ν' άρχισε να φυλλορροεί η άτυπη οργάνωσή του.
Η δεύτερη γνωστή ευκαιρία που δόθηκε στον Ιησού ν' αποδείξει τη βασιλική και μεσσιακή του ιδιότητα δόθηκε λίγο πριν το Πάσχα κι αμέσως μετά το "θαύμα" της ανάστασης του Λαζάρου. 
Ο λαός της Ιερουσαλήμ τον υποδέχεται μετά βαΐων και κλάδων, δηλαδή ως ελευθερωτή-βασιλέα. Εκείνος προσπαθεί να καθησυχάσει τη ρωμαϊκή φρουρά ανεβαίνοντας σ' ένα ταπεινό γαϊδουράκι. Η δυναμική όμως των πραγμάτων τον παρασέρνει. 
Φτάνει στο Ναό και επιτίθεται βίαια στους εμπόρους. Γκρεμίζει τους πάγκους τους και διαλύει το εμπόρευμά τους. Κάτι τέτοιο δεν θα τολμούσε να το κάνει μόνος του ένας άνθρωπος. Ο Ναός διέθετε εκατοντάδες "αστυνόμους" κι οι έμποροι είχαν τους μπράβους τους. 
Όλοι αυτοί θα είχαν λιτζάρει τον Ιησού. Για να μην το κάνουν σημαίνει πως έλαβε χώρα ένοπλο επαναστατικό κίνημα. Και πως, για λίγες έστω ώρες, η πόλη έπεσε στα χέρια των επαναστατών. Μέχρι που επενέβη η ρωμαϊκή φρουρά και διέλυσε τους ανοργάνωτους επαναστάτες, συλλαμβάνοντας τον επικεφαλής του κινήματος, δηλαδή τον Ιησού. 
Η τιμωρία του με σταυρικό θάνατο ήταν αυτονόητη βάσει του ρωμαϊκού νόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: