Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

Η "θρησκευτική περιπλάνηση" του Κωνσταντίνου (Γ’ - Η Νέα Ρώμη ένα θρησκευτικό τουρλουμπούκι!)

Να ξεκινήσουμε με μια διευκρίνιση: ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος δεν ήταν ιδρυτής της Κωνσταντινούπολης, ούτε η συγκεκριμένη πόλη αντικατέστησε το αρχαίο Βυζάντιο. 
Το Βυζάντιο είχε πάψει να υφίσταται απ’ το 196 μ.Χ. που το ισοπέδωσε ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Σεπτήμος Σεβήρος. Και στη θέση του έχτισε εξ υπαρχής μια ολοκαίνουργια πόλη, με καθαρό ρωμαϊκό χαρακτήρα, την Αυγούστα Αντωνίνα. Αυτή την πόλη επέλεξε για νέα πρωτεύουσά του ο Κωνσταντίνος, την επεξέτεινε και την ονόμασε "Νέα Ρώμη"!
Η νέα πρωτεύουσα εγκαινιάστηκε επίσημα στις 11 Μαΐου 330, λίγα χρόνια μετά την Α’ Σύνοδο της Ρωμαϊκής Εκκλησίας στη Νίκαια, που καταχρηστικά ονομάζεται "οικουμενική" αφού συμμετείχαν μόνο οι Επίσκοποι του Ρωμαϊκού Κράτους.
Ο Κωνσταντίνος, είναι αλήθεια, πως δεν έχανε ευκαιρία να δείχνει την ευγνωμοσύνη του στους χριστιανούς επισκόπους που τόσο πολύ τον βοήθησαν να γίνει Μονοκράτορας. 
Γι’ αυτό, και σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες, οι χριστιανικοί ναοί της Νέας Ρώμης ήταν περισσότεροι από τους αντίστοιχους παγανιστικούς.
Παρ’ όλ’ αυτά όμως, οι πολιτικές σκοπιμότητες απαιτούσαν να εξακολουθεί να σέβεται και να τιμά την "εθνική" θρησκεία. Έτσι, έκτισε στην πόλη ένα Καπιτώλιο αφιερωμένο στην "Αγία Τριάδα" της ρωμαϊκότητας (Δία-Ήρα-Αθηνά). 
Κι αυτό, τη στιγμή που ο Κωνσταντίνος ήταν αδιάφορος έως εχθρικός έναντι του Δία, "προστάτη" των εχθρών του Διοκλητιανού και Λικινίου. Έτσι ήταν τότε οι εποχές. Οι πολιτικές συγκρούσεις δεν εκφραζόταν μέσα από ιδεολογίες και κόμματα αλλά θεούς και θρησκείες...
Αλλά το Καπιτώλιο δεν ήταν η μόνη "φιλική" προς τους παγανιστές κίνηση του Κωνσταντίνου. Επίσης εξασφάλισε τις υπηρεσίες ενός "ιεροφάντη", του Πραιτεξτάτου, κι ενός "τελεστού", του Σώπατρου απ’ την Απάμεια.
Ταυτόχρονα διέταξε να λεηλατηθούν τα αγάλματα και τα αφιερώματα των μεγάλων ιερών και να μεταφερθούν-τοποθετηθούν σε περίοπτα σημεία της νέας πρωτεύουσας. Μεταξύ άλλων κι ένα αρχαιότατο ξύλινο άγαλμα της Κυβέλης απ’ την Κύζικο, που θεωρούνταν ανάθημα των Αργοναυτών. Το τοποθέτησε απέναντι απ’ την Τύχη, τη θεά-προστάτιδα της Ρώμης!
Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος εικονίστηκε πάνω σε μια στήλη από πορφύτη με το ακτινωτό στέμμα του ηλιακού θεού-προστάτη του. 
Ο θεός Ήλιος-Απόλλωνας ήταν και προστάτης της Τροίας, απ’ όπου ο Αινείας αποχώρησε για να ιδρύσει τη Ρώμη. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Αινείας μετέφερε μαζί του ένα πανάρχαιο ξόανο της Αθηνάς, το λεγόμενο "Παλλάδιον", που καθιστούσε άτρωτη όποια πόλη το φιλοξενούσε. 
Ο Κωνσταντίνος διέταξε να μεταφερθεί κι αυτό στη Νέα Ρώμη. Φυσικά το Παλλάδιον δεν εμπόδισε την άλωση της Ρώμης και της Κωνσταντινούπολης, όπως δεν εμπόδισε και την άλωση της Τροίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: